MIKELIS - unikatni računalniki  
  
   

SVETLOBA:


Brez svetlobe ni slike!

To kar vidimo in kar vidi kamera je svetloba, ki se odbije od določene površine. Vsaka površina ima različno strukturo, zato različno vsrka/odbije različne frekvence svetlobnega spektra. Posledično vidimo "barve". Telo, ki vsrka VSO svetlobo, je ČRNO TELO. Telo, ki pa vso svetlobo ODBIJE, je BELO TELO. V praksi nobeno telo niti ne vsrka niti ne odbije vse svetlobe. Zato lahko vidimo in posnamemo tudi črne hlače ženina in belo obleko neveste.

Pomembno pa je, da je svetloba, ki sije na opazovani predmet dovolj intenzivna in predvsem pravilno uravnotežena. Nevestina obleka pač mora biti tudi na posnetkih bela. V kolikor na obleko sije svetloba, ki je preveč nesorazmerna (recimo pod ulično svetilko, ki je skoraj monokromatska; vsebuje le eno komponento barvnega spektra), ne bo videti nobenih barv, slika pa bo lahko le enobarvna rumena (oziroma popravljena v črnobelo). Pri taki svetlobi v kamero vgrajena izravnava beline, ni mogoča, ker svetlobe potrebne za ustvarjanje barv enostavno ni.

Seveda so različno drage kamere različno občutljive na barve, zato imajo tudi različne sposobnosti izravnati nepopolno svetlobo. Ampak takega instrumenta, ki je naše oko, skupaj z "računalnikom v glavi", še niso iznašli. In če naše oko "vidi" belo barvo, še ne pomeni, da tako vidi tudi kamera. Ta namreč za razliko od naših oči ne "poustvarja slike po spominu in prepričanju", ampak zgolj linearno posname dejasnko stanje. Tako je velika in zahtevna naloga kreatorjev filmov in posnetkov, da sliko tehnično obdelamo do te mere, da "poustvarimo" barve, kot bi "morale biti", oziroma se jih spomnimo s prizorišča.

Zaradi najvišje frekvence v barvnem spektru, je tudi vsaka kamera najmanj občutljiva na MODRO barvo. Ta pa je najpomembnejša za dosegaje učinka BELINE. Torej za sijočo in lepo nevestino obleko. Morda velja omeniti, da je najpogostejši trik za doseganje bleščeče beline opranega perila, dodajanja modrih pigmentov v pralna sredstva!

KLIKNI NA SLIKE ZA VEČJI PRIKAZ

halogenska žarnica bela LED sijalka CFL fluorescentna sijalka barvni spekter svetilk


Poleg najnižje občutljivosti kamer za modro barvo, pa nam niti ambientalna svetloba ne pomaga pri tem. Vsa trenutno popularna svetila imajo resno pomanjkanje v modri komponenti. Še najbližje pravi svetlobi sonca je najsodobnejša LED razsvetlitev. Od hišnih svetil ima najbolj uravnovešen spekter navadna žarnica, oziroma halogenska izvedba, saj pri teh nitka dejansko ŽARI in oddaja enakomerni svetlobni tok. Ravno nasprotne pa so CFL ali kompaktne fluorescentne svetilke, t.i varčne. Da je temu tako, se lahko vsak prepriča na zgornjih slikah. Fotografiral sem tri različne sijalke, ki jih imam v svoji pisarni. Vse tri oddajajo na videz enako močno svetlobo: 35W halogenska, 7W CFL in 4W LED. Že na prvi pogled je očitno, da CFL daje najbolj "mračno" svetlobo.

Še bolj samoumevno prikazano pa je pomanjkanje svetlobnega spektra, saj CFL oddaja zgolj tri ozke svetlobne pasove. Ti so med seboj seveda usklajeni, zato je oddana svetloba nekako bele barve, vendar pa med posameznimi komponentami zijajo velike vrzeli. Opazna je popolna odsotnost rumene barve, sinje modre in vijolične. Komponente, ki naredijo objekt lepih, svetlih in živih barv, kožne odtenke pa lepe in "zdravo rožnate" barve. Nevesto obsijano z izključno CFL svetlobo ni mogoče narediti svetlo in sijočo v beli obleki in z lepim kožnim tenom (nižja kot je kakovost sijalk, toliko huje). To ni domislica "nesposobnega snemalca", ampka dejstvo. Rešitev obstaja le v popolni retuši nevestine obleke in vseh kožnih predelov. To pa je cena, ki je naročnik ne želi plačati, kljub temu, da tudi lučkarja ne bi plačal. Zato so posnetki mnogih zabav taki, da je ozadje dvorane zelenkasto, barva obleke z močnim oranžnim odtenkom, obrazi prisotnih pa opečnato rjavi ali živo rdeči (če se je nekdo trudil s colorkorekcijo obleke).

Zakaj pa na fotografijah ni teh težav??? Zato, ker ima fotograf bliskvico! Ta s svojo popolnoma belo svetlobo in 100x večjo intenzivnostjo preglasi neustrezno ambientalno svetlobo. Manj pomembne dele fotografije pa retuširajo. Eno sličico po eno. Pri videu pa je 25 slik na sekundo!

Mihael Tominšek


Grafično oblikovanje in izdelava spletnih strani. Snemanje porok in montaža filmov. © 2005-2023